Обратно към Блог

6 начина да предпазиш дома си

30 октомври 2022

Вкъщи не е място. Вкъщи е любимите хора, любимата чаша, автоматично посягане надясно, защото знаеш точно къде седи всяка една вещ. Вкъщи събира целият ни свят в няколко стени, най-точното ни отражение в огледалото. 

Предлагаме ти няколко съвета как да предпазиш дома си и всички ценни спомени в него: 

  • Да започнем от външната врата 

Естествено, първата стъпка за обезопасяване на дома, започва от входната врата. Освен традиционните ключове, все по-сигурни и модерни ключалки, може да заложите и на традиционната брава с топка - тя ще осигури защита дори когато бързаш и си забравил да превъртиш ключа в ключалката. А ако сте по-новаторски настроен съществуват и редица интелигентни системи за сигурност - интелигентните брави дистанционно управляват и наблюдават влизането в дома, а интелигентният звънец може да предупреди за активност на входната врата.

  • Осветление

Ако се притесняваш от крадци, лампите с детектор за движение са добро предпазно средство. Поставянето на такива лампи в коридра на апартамента ще ти позволи да бъдеш винаги известен. Също така са добър начин да се отървеш от досадното натискане на ключове и забравянето на светнати лампи след себе си. Смарт-технологиите стигат и по-далеч - вече съществуват лампи, които могат да се включват и изключват в определени часове, за да изглежда домът ти обитаем, дори и когато си далеч от вкъщи.

  • Други интелигентните сензори защитават дома

Устройствата за интелигентен дом могат да помогнат на собствениците на жилища да управляват риска си, като позволяват дистанционно наблюдение, сигнали и контрол на системите на дома, които, ако се повредят и останат незабелязани, могат да доведат до сериозни последици. Интелигентните термостати могат да предупреждават, ако спре тока  или ако температурата в дома падне под или се повиши над зададен праг. Сензори за вода могат да засекат наводнение, като някои дори предупреждават собственика за потенциални течове в близост до перални машини, съдомиялни машини, бойлери и други зони. Налични са детектори за дим, топлина и въглероден окис, които могат да взаимодействат с централен хъб или мобилни приложения.

  • Когато става дума за смарт-технологии - не на последно място защитете вашата мрежа

Важно да защитите устройствата, за да помогнете за защита срещу хакери и други посегателства. Функциите за безопасност и сигурност могат да варират значително според производителя и отделния продукт. Преди да купите, оценете всяко смарт устройство за потенциални проблеми с безопасността и сигурността. Устройствата, които са твърдо свързани към интернет, отколкото тези, които разчитат на Wi-Fi връзка, обикновено са по-сигурни. Не забравяйте, че паролите са първата линия на защита и не забравяйте да създадете силна парола за всяко смарт устройство. И не споделяйте паролата на мрежата си със съседа.

  • Дръж скъпоценностите в сейф

Старо но златно - макар да не е "умна технология", сейфът все още е работещо решение. Някои вещи са стрували повече от други. Независимо дали това е бижу или пари в брой за всеки случай, добре е да се погрижиш те да бъдат защитени от стоманените стени и парола на сейф. Добре е и паролата, която избереш да бъде сигурна и да не бъде разпространявана измежду много хора. 

  • Застраховка “Имущество” 

И  все пак - всичко се случва. Но една застраховка на имуществото би поела част от щетите и ще ти осигури спокойствие. Групама дава възможност да я сключиш застраховката "Любим дом" изцяло онлайн. Можеш да го направиш по всяко време от любимия диван, от меките завивки на леглото или от където е удобно за теб. Ако все пак се колебаеш и имаш нужда от повече информация, запази час за услугата “Виртуален офис”.


Сподели